Artikel afbeelding

Werving- en selectiebureau inschakelen? Dat doet u zo!

Een werving- en selectiebureau kan een uitkomst zijn bij het vinden van de geschikte kandidaten voor openstaande vacatures, wat een zeer tijdrovend proces kan zijn. Het is echter wel duurder dan wanneer u zelf opzoek gaat naar nieuwe werknemers. Daarom is het belangrijk om de juiste keuze te maken, wanneer u in zee gaat met een werving- en selectiebureau.

Kies niet voor een uitzendbureau als u HBO/WO kandidaten zoekt

Hoewel uitzendbureaus en werving- en selectiebureaus misschien op elkaar lijken, zitten er grote verschillen in werkwijze en dus in het resultaat dat u zult behalen. Waar een uitzendbureau kandidaten voor een (tijdelijke) opdracht bij een bedrijf plaatst, zal een werving- en selectiebureau een kandidaat zoeken voor een baan bij een opdrachtgever. En in dat laatste zijn HBO en WO kandidaten meer geïnteresseerd. Bedenk dus welke doelen u heeft, en naar welke personen u op zoek bent, en maak zo de juiste keuze.

Kies een bureau in het juiste vakgebied

Zoekt u een ICT’er? Of een salesmedewerker? Veel werving- en selectiebureaus zijn gespecialiseerd in een of meer vakgebieden. Kies dus niet voor een bureau om de hoek, maar zorg dus dat u een bureau kiest in het juiste vakgebied. Zo heeft u toegang tot betere kandidaten door een passend en relevant netwerk en gespecialiseerde headhunters, en zult u betere resultaten behalen.

Kies een bureau dat bij uw bedrijf past

Het is niet alleen belangrijk om een bureau in het juiste vakgebied te kiezen, maar ook om een bureau te selecteren dat past bij uw bedrijf. Vergelijk de werkwijze van het werving- en selectiebureau met de manier waarop u dat zelf zou doen. Hoe benaderen zij potentiële kandidaten? Zorg dat u tijdens het eerste gesprek de consultant, die voor uw bedrijf aan het werk gaat, een beetje leert kennen. U zult immers met hem of haar samenwerken, dus is het belangrijk dat u enigszins een klik heeft.

Ga met één bureau in zee

Het uitzetten van een vacature bij meerdere bureaus tegelijk, lijkt in de eerste instantie misschien een slimme zet. Helaas is dit een veelgemaakte fout. Door samen te werken met één bureau, is er één consultant die voor de opdrachtgever bezig gaat. Dat is een enkele tijdsinvestering en levert optimale focus van het werving- en selectiebureau voor lagere kosten. Wanneer meerdere bureaus tegelijkertijd op zoek gaan naar dezelfde kandidaat voor dezelfde functie, loopt u het risico dat kandidaten meerdere keren benaderd worden en dat uw vacature vaker op vacaturesites voorbij komt.

Maak tijd vrij

Ook al neemt een werving- en selectiebureau veel werk uit handen, zult u toch betrokken moeten zijn bij, en tijd moeten investeren in het proces. Zorg dat wanneer een werving- en selectiebureau kandidaten presenteert, u binnen korte tijd reageert. Vooral wanneer u zoekt naar een kandidaat zoekt in een markt waarin schaarste heerst, is het van belang om niet te lang te wachten met het plannen van een afspraak. Zo voorkomt u dat de kandidaat door andere bureaus wordt benaderd in de tussentijd. Kunt u geen goede kandidaat vinden op de gepresenteerde shortlist? Ook dan is het van belang om snel contact op te nemen met het werving- en selectiebureau. Verstrek informatie over de reden dat de kandidaten niet passen bij uw bedrijf of de functie. Zo kan het bureau weer op zoek, met een beter beeld van de kandidaat die u zoekt.

Op August 8, 2018